G.J.B. Mutsaers (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jan Mutsaers

1927 - 1947

Gerardus (roepnaam Jan) wordt geboren op 20 februari 1927 in Tilburg, waar hij tijdens de oorlogsjaren student is. Na de bevrijding meldt hij zich als vrijwilliger voor militaire dienst en wordt bij Koninklijke Marine opgeleid tot korporaal der mariniers. Daarvoor reist hij achtereenvolgens af naar Engeland, Schotland en de Verenigde Staten. In Camp Davis bij Wilmington in North Carolina wordt de Mariniersbrigade opgericht die in de laatste maanden van 1945 in zes transporten naar Nederlands-Indië wordt gezonden. Twee dagen na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 is daar het revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd losgebarsten en Jan wordt met de mariniers ingezet om de rust en het Nederlandse gezag in de kolonie te herstellen.

De opperbevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC), de Britse admiraal Lord Mountbatten, heeft echter met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uitgevaardigd voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra, zodat de Mariniers moeten uitwijken naar Malakka aan de Maleise kust, waar ze op 23 januari 1946 aankomen. Met het landingsverbod willen de Britten voorkomen dat het conflict in de archipel escaleert tot een grootschalige oorlog waar zij met hun daar aanwezige troepenmacht in meegesleurd zouden worden. Het verbod wordt in maart 1946 opgeheven, zodat de Nederlandse troepen op 10 maart kunnen debarkeren in de haven van Soerabaja op Java.

Vanaf dat moment nemen de Mariniers geleidelijk aan de posten over die Britse infanterie-eenheden tot dan toe bezet hebben gehouden en worden in de loop van 1946 en 1947 ingezet bij verschillende militaire operaties, verspreid op Java. Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 wordt Jan ingezet bij landingen op noordkust en het eiland Madoera. Aansluitend blijven de mariniers in Oost-Java gelegerd.

Ondanks de talrijke hinderlagen en guerrilla-aanvallen die de mariniers ondervinden, is Jan het slachtoffer van eigen vuur. Het is niet bekend wat er precies is gebeurd, maar vermoedelijk is hij per ongeluk door eigen troepen neergeschoten. Jan, 20 jaar, komt om het leven op 26 augustus 1947 in Beutjulach en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.