Jan Persons (bron: A. Persons)

Jan Persons

1926 - 1947

Jan wordt geboren op 29 december 1926 in Harderwijk als zoon van Klaasje Schriever. Klaasje is 17 jaar en ongehuwd als haar zoon bij een onbekende vader ter wereld komt. Ze besluit haar kind te houden en vertrekt naar Noord-Brabant. Als Jan zes jaar oud is, leert Klaasje daar Antoon Persons kennen. Ze bekeert zich tot de katholieke kerk en trouwt Antoon, die Jan als zoon adopteert. Ze gaan in Oss wonen.

Opgeroepen voor de dienstplicht meldt Jan zich in het voorjaar van 1947 bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij 4-3 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Eind maart 1947 vertrekt hij met de Sloterdijk naar de Oost, waar hij na een zeereis van een maand aankomt in Batavia.

Jans bataljon wordt ondanks de korte opleiding en lichte bewapening als een regulier gevechtsbataljon ingezet. Tijdens de Eerste Politionele Actie van 21 juli tot 4 augustus 1947 wordt hij op verschillende plaatsen in West-Java ingezet langs de demarcatielijn, waar veelvuldig vuurcontact is met de guerrilla’s van het revolutionaire leger. Tegen het einde van de Eerste Politionele Actie zijn de verschillende compagnieën bijeengebracht in Cheribon, waarna overplaatsing volgt naar Soemedang. Daar loopt Jan patrouille door de omgeving om infiltraties te voorkomen.

Op 18 december 1947 begeleidt Jan een groep verpleegsters naar een kampong om gewonden te verzorgen, als er vanuit de kampong plotseling op hen wordt geschoten. Jan wordt daarbij dodelijk getroffen en overlijdt ter plekke. Hij is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

antoinette persons zei op 19 september 2019

Vader was Frans Hoeve, hij was een tuinder en mocht niet trouwen met mijn oma omdat ze uit een vissersgezin kwam.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 19 september 2019

Dank voor deze aanvulling, Antoinette. In de familie was zijn vader dus wél bekend!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.