Jan Kroezen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jan Peter Kroezen

1927 - 1949

Jan Peter wordt geboren op 25 maart 1927 in Zeilberg. Hij is kajotter (lid van de Katholieke Arbeidersjeugd) en komt als dienstplichtige in oktober 1947 op bij de Koninklijke Landmacht in Maastricht, waar hij wordt ingedeeld bij het 5-6 Regiment Infanterie. Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Jan Peter voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om er bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Op 31 januari 1948 vertrekt hij aan boord van de Nieuw Holland naar Semarang op Java, waar hij na een zeereis van ruim een maand op 5 maart debarkeert.

Jan Peters bataljon wordt vanuit Semarang overgebracht naar Pekalongan en begin mei gelegerd op verschillende posten in het binnenland, waar patrouilles en zuiveringsacties worden gehouden. Tijdens de Tweede Politionele Actie van 17 december 1948 tot 5 januari 1949 wordt Jan Peter via Kartasoera naar Solo (Soerakarta) gezonden voor de zuivering en beveiliging van die stad. Ook verderop in Wonogiri en Klaten wordt het bataljon bij militaire operaties ingezet.

Na afloop van de Tweede Politionele Actie lijkt de rust grotendeels te zijn teruggekeerd, maar in de maanden daarna neemt het revolutionaire geweld weer toe. Op 11 augustus wordt een staakt-het-vuren afgekondigd en keert Jan Peters eenheid terug naar Solo; de post in Wonogiri wordt overgedragen aan het revolutionaire leger.

Op 8 november 1949 komt Jan Peter in de omgeving van Solo om het leven bij een verkeersongeluk. Hij is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.