Jan Kroll (bron: F. Stege)

Jan Kroll

1904 - 1940

Jan wordt geboren op 30 april 1904 in Aken als jongste van de drie kinderen van Peter Kroll uit ’s-Hertogenbosch en Gertrudis Hassink uit Maastricht. Hij trouwt in 1929 in Maastricht met Maria Cortjens met wie hij zich in Eindhoven vestigt. Daar gaat hij als glassorteerder aan het werk bij Philips. Ondertussen schrijft hij in zijn vrije uren gedichten.

Als in de loop van het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Jan als dienstplichtige onder de wapenen geroepen bij de Koninklijke Landmacht en als huzaar ingedeeld bij de depottroepen van de cavalerie. Met zijn onderdeel wordt Jan in het voorjaar van 1940 gelegerd in de tweede Alexanderkazerne in Den Haag, waar hij deel uitmaakt van de verdediging van Holland. Een gedeelte van zijn onderdeel wordt aan het veldleger toegevoegd, terwijl Jan met de rest van de huzaren in Den Haag blijft om de orde te handhaven in de residentie.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de oprukkende grondtroepen uit om met valschermjagers strategische punten verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle overgave te dwingen.

In de vroege ochtend van die eerste oorlogsdag wordt de Alexanderkazerne zwaar gebombardeerd. 79 Reservisten komen bij deze verrassingsaanval om het leven, onder wie Jan. Hij is 36 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Den Haag.

Postuum wordt hem het Oorlogsherinneringskruis met de Gesp voor bijzondere krijgsverrichtingen toegekend. Jans weduwe zou twee jaar na zijn dood hertrouwen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.