Jan Sonnemans

1925 - 1947

Jan wordt geboren op 23 juli 1925 in Someren-Dorp. Opgeroepen voor de dienstplicht, meldt hij zich in de zomer van 1946 bij de Koninklijke Landmacht in Breda, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het 1-8 Regiment Veld Artillerie.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband als onderdeel van de 7 December Divisie naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na een korte opleiding reist hij in oktober 1946 met de Johan de Witt af naar de Oost, waar hij na een maand aankomt in Batavia.

Na aankomst wordt Jan met zijn afdeling gelegerd in het artilleriekamp in Batavia voor aanvullende training en bewapening. Daarnaast bewaakt de afdeling posten in Djati Baroe en Toegoe.

Behalve van vijandelijk vuur en ongelukken met materieel of munitie lopen de militairen in Indië voortdurend gevaar getroffen te worden door endemische of besmettelijke ziekten. Uiteindelijk wordt ook hier Jan het slachtoffer van. Eind 1946, nog maar enkele maanden in Indië, wordt hij met tyfus opgenomen in het militair hospitaal in Batavia. De geboden hulp mag echter niet meer baten; zijn toestand verslechtert snel. Uiteindelijk overlijdt Jan op 3 januari 1947. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.