David Sonnenberg

1922 - 1945

David wordt geboren op 8 januari 1922 in Boxtel als zoon van Johan Sonnenberg en Aaltje van London. Hij groeit op in Zutphen, maar gaat in augustus 1941 naar de Kweekschool voor de Zeevaart in Amsterdam, waar hij in opleiding is om stuurman te worden. Een jaar later keert hij weer terug naar Zutphen.

Tijdens de Duitse bezetting is David actief in het verzet tegen de Duitse bezetter bezig. Uiteindelijk raakt zijn verzetswerk bekend bij de Sicherheitsdienst (SD) die hem arresteert en vastzet in het Huis van Bewaring in Zutphen.

Op 31 maart 1945, enkele dagen voor de bevrijding van Zutphen, wordt David met zeven andere gevangen verzetsplegers uit de cel gehaald en naar de IJsselkade gebracht, waar ze worden gefusilleerd.

De lichamen worden in de IJssel geworpen en in de daarna volgende dagen op verschillende plaatsen stroomafwaarts teruggevonden. Een van de veroordeelden, Wouter van Benthem, broer van gefusilleerde verzetsstrijder Henk van Benthem, overleeft de fusillade en weet zich zwemmend in veiligheid te brengen.

David is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 18 december 2017

Dag Jack, nog hartelijk dank voor de informatie!

Maria zei op 29 februari 2020

Ik ben Maria Zwaan. Ben op zoek naar naar Rene Veldhuizen. Deze naam zag ik voorbij komen.. vandaar mijn reactie. Hij komt uit Den Bosch en moet nu 83 jaar zijn... wie weet? Hoor het graa

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 2 maart 2020

Dag Maria, bedankt voor uw bericht. Ik ga kijken of ik René kan bereiken en zal proberen jullie met elkaar in contact te brengen. Per mail zal ik t.z.t. iets laten weten.

Sietske van der Veen zei op 2 januari 2024

In de burgerlijke stand kan ik geen bewijs vinden van de Joodse achtergrond van David Sonnenberg, niet aan vaders- of aan moederskant. Mag ik vragen waar deze informatie op gebaseerd is?

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 4 januari 2024

Bedankt voor je reactie, Sietske. Ik ga het voor je navragen en één van mijn collega's komt hier binnenkort bij je op terug. 

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 4 januari 2024

Bedankt voor je opmerkzaamheid, Sietske. Inderdaad was David niet Joods, maar Nederlands Hervormd. Waar de informatie vandaan kwam kan ik niet meer nagaan. Mogelijk van de website Stolpersteinezutphen.nl, die stond tussen de bronvermeldingen. Maar daar is David niet (meer?) te vinden.

We hebben de tekst uiteraard aangepast.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.