J.P. van Ham (bron: C. Knoop)

Jan van Ham

1920 - 1945

Jan wordt geboren op 26 januari 1920 in Made. Kort na de bevrijding van de streek rond Made op 4 november 1944 meldt hij zich met een aantal dorpsgenoten bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Jan wordt in Drimmelen geplaatst in het Biesboschcommando. Dit commando is belast met de bewaking van de grens tussen bevrijd en bezet Nederland langs de Amer en de Bergsche Maas. Het is gevaarlijk en verantwoordelijk werk waarvoor de vrijwillige bewakers in groepen worden verdeeld. Jan behoort tot de bewakingsgroep voor de Koekoekpolder, met café De Koekoek als wachtlokaal.

De bewakers hebben regelmatig te maken met Duitse patrouilles die ’s nachts de rivier oversteken om krijgsgevangenen te maken die ze kunnen ondervragen over geallieerde opstellingen. Begin maart 1945 krijgt Jan met een collega de opdracht om een boer te begeleiden die zijn kar in de polder wil ophalen. Het drietal wordt door een Duitse patrouille overvallen. In het vuurgevecht dat volgt, wordt Jan in zijn heup getroffen en krijgsgevangen gemaakt; de anderen weten te ontkomen. Jan wordt naar de overkant van de rivier naar bezet Nederland gebracht en ondervraagt, maar hij laat niets los. Vanwege zijn schotwond wordt hij naar het noodhospitaal in Werkendam gebracht. Daar overlijdt hij enige dagen later, op 17 maart 1945. Jan is 25 jaar geworden en wordt met militaire eer in Made begraven. Sinds de jaren zeventig rust hij op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

G.J. Thijssen zei op 15 december 2017

De ouders van J.P. van Ham zijn: Leen van Ham en Jo van der Ven.
Hij had nog 3 broers en 2 zussen.
J.P. van Ham was niet getrouwd.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 3 januari 2018

Dag G.J. Thijssen, nog bedankt voor de aanvullende opmerkingen. We hebben de gegevens inmiddels in ons bestand verwerkt.

G.J. Thijssen zei op 11 maart 2018

Tot mijn spijt moet ik u mededelen dat de gegevens die ik op 15 december heb doorgegeven helaas niet kloppen.
Deze kunt u verwijderen.
Het is een andere J. van Ham wel uit dezelfde woonplaats.
Deze J.van Ham is namelijk verdronken, dus niet gesneuveld.
Ik ga nog proberen gegevens te verzamelen over de gesneuvelde J.van Ham.
Groeten,
G.J.Thijssen.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 12 maart 2018

Geen probleem! Voor ons blijft het ook voortdurend opletten dat er geen naamsverwarring optreedt. Ik heb de gegevens inmiddels verwijderd. En uiteraard bedankt voor de mededeling!

Jacomien Damen… zei op 18 september 2022

hallo,dit is een oom van mij,heb vroeger de verhalen gehoord van mij,n vader,ome jantje zeiden we altijd,die foto was ook in ons bezit vroeger,zijn ouders waren Jan van Ham,en Jacomijna Verheijen,mijn opa en oma dus!!!,maar meer weet ook ik er niet van,en er is niemand meer in leven van zijn broers en zussen,het was een groot gezin,en woonde ,eerst in de Dreef in Made,later verhuisd naar de Zuideindsestraat 39 toen Stuyvezand.hopelijk kunnen jullie er wat mee gr jacomien

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 20 september 2022

Dankjewel Jacomien, voor deze aanvullende informatie. We gaan er het levensverhaal van je oom graag mee aanvullen. Wat zal er een verdriet geweest zijn binnen het gezin van je opa en oma. Maar mooi om te horen dat er nog vaak verhalen over hem verteld werden binnen het gezin.

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 20 september 2022

Beste Jacomien,

Kan het zijn dat je een andere Jan van Ham voor ogen hebt? De Johannes Petrus van Ham in dit verhaal is volgens onze gegevens een zoon van Antonie van Ham en Maria Rulens. Zie de akten in het geboorteregister en het overlijdensregister van Made en Drimmelen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.