J. Verbraak (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jan Verbraak

1884 - 1945

Jan wordt geboren op 28 januari 1884 in Steenbergen en woont in Nederlands-Indië, waar hij dient bij het KNIL.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart Nederland in reactie daarop Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Een verrassing is dit niet. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners de verovering van de Nederlandse kolonie al langer voor ogen als een van hun belangrijkste doelen om Oost-Azië te kunnen overheersen. Jan is dan inmiddels gepensioneerd, maar heeft zich vermoedelijk ondanks zijn gevorderde leeftijd opnieuw gemeld voor militaire dienst en bijgedragen aan de verdediging van de kolonie.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten van de archipel ingenomen en zijn op Java geland. Het slecht voorbereide KNIL, ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, maakt geen schijn van kans en capituleert op 8 maart 1942 in Bandoeng. Jan wordt krijgsgevangen genomen afgevoerd naar de Javaanse kampen, waar hij de rest van de oorlog in doorbrengt. Hij maakt de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 nog mee, maar is dan vermoedelijk al ernstig verzwakt door de erbarmelijke leefomstandigheden en de slechte behandeling in de kampen.

Jan overlijdt op 6 september 1945 in Meester Cornelis (tegenwoordig Jatinegara), 61 jaar oud. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.