Cor Verbruggen (bron: Heemschut Sint Huybert)

Cor Verbruggen

1913 - 1944

Cor wordt geboren op 2 oktober 1913 in Sint Hubert als zoon van Lambertus Verbruggen en Petronella van Dijk. Zijn ouders hebben een kruidenierswinkel en verkopen manufacturen en stoffen. Als Lambertus op jonge leeftijd overlijdt, hertrouwt Cors moeder met Th. Clevers. Cor volgt opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda en wordt in 1937 beëdigd als luitenant bij de Inspectie Militaire Administratie (IMA). Dit dienstvak was opgericht om de administratie en het toezicht daarop van de legeronderdelen centraal en doelmatiger te organiseren. Daarnaast is de IMA belast met de waarborging van de kwaliteit van het onderwijs op de Academie in Breda. Thuis in Sint Hubert is Cor ondertussen lid van de fanfare Ons Genoegen.

Over zijn inzet tijdens de meidagen van 1940 is niets bekend, maar hij overleeft het militaire geweld van de Duitse inval, om daarna terug te keren naar het burgerleven. In april 1943 wordt echter bekend dat alle beroepsofficieren zich voor krijgsgevangenschap in Duitsland moeten melden. Cor besluit zich te melden, maar wordt kort het begin van de Nederlandse bevrijding tijdens zijn verblijf in de Duitse kampen ernstig ziek. Hij krijgt toestemming om met verlof naar huis terug te keren, op voorwaarde dat hij zich naderhand weer meldt. Als hij wegblijft, zouden enkele van zijn collega’s als represaille worden gefusilleerd. Cor, trouw aan zijn plicht en aan zijn kameraden, keert dan ook terug en wordt doorgezonden naar krijgsgevangenkamp (Stalag) II-A in Fünfeichen bij Neubrandenburg, ten noorden van Berlijn.

Cor, dan al ernstig verzwakt, overlijdt op 21 november 1944 in het kamp aan de geleden ontberingen. Hij is 31 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats thuis in Sint Hubert. Op het moment van zijn overlijden is Sint Hubert inmiddels al bevrijd. Zijn familie zou op 5 mei 1945, Bevrijdingsdag van heel Nederland, het noodlottige bericht van zijn overlijden ontvangen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Desiree zei op 18 april 2020

Een kaarsje op 18 april, verjaardag van oma

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 21 april 2020

Wat mooi dat je hier een kaarsje opsteekt voor Cor Verbruggen, Desiree. Bedankt voor je reactie. Was je oma misschien familie van hem of ken je Cor op een andere manier?

Desiree zei op 4 mei 2021

Een kaarsje voor Cor en Oma

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 5 mei 2021

Heel mooi dat je een kaarsje voor hen opsteekt om hen te blijven herdenken, Desiree! Bedankt voor je reactie. 

Pieter Kemps zei op 10 mei 2021

Cor was een neef van mijn moeder. De moeder van Cor en mijn oma, moeder van mijn moeder Ans Vergeest. Mijn oma en zijn moeder zijn de fam van Dijk uit Haps

Pieter Kemps zei op 10 mei 2021

Ik kende haar als tante Nel, en ze woonde in huize Katwijk in Oss.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 11 mei 2021

Bedankt voor je reacties Pieter. Werd er in de familie nog wel eens over Cor en alles wat hij heeft meegemaakt gepraat?

Con de Vet zei op 4 mei 2022

4 mei, wordt zeker in deze tijd steeds belangrijker.

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 4 mei 2022

Daar heb je helaas helemaal gelijk in Con.

Janny. Willis zei op 9 september 2023

Mijn moeder Anna Verbruggen was de zus van Cor,

BHIC Hilde Jansma zei op 11 september 2023

Fijn dat ook door jou aan Cor gedacht wordt, Janny. Vertelde je moeder vroeger veel over haar te jong overleden broer? Of was het misschien te pijnlijk voor haar?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.