H. Verbruggen (bron: Oorlogsjaren in Aarle-Rixtel, 1938-1946)

Hendrik Verbruggen

1912 - 1940

Hendrik wordt geboren op 8 mei 1912 in Aarle-Rixtel als zoon van Kees Verbruggen en Jacoba van de Vossenberg. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk lijkt toe te nemen, wordt hij gemobiliseerd en als soldaat ingedeeld bij de infanterie en gelegerd in Zeeuws-Vlaanderen, als onderdeel van de grensverdediging.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en stort de landsverdediging binnen een paar dagen in. Het Nederlandse leger capituleert op 15 mei, maar in Zeeland daarna nog enkele dagen weerstand geboden. Op 17 mei 1940, na het bombardement van Middelburg, capituleert ook hier het Nederlandse leger. Diezelfde dag sneuvelt Hendrik in de strijd bij Koudekerke op Walcheren. Hij is 28 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen. In Aarle-Rixtel laat hij een weduwe met zoontje achter.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.