Jan Willemse

1925 - 1949

Jan wordt geboren op 8 september 1925 in Oudenbosch en woont in Breda. Als oorlogsvrijwilliger meldt hij zich voor dienst en wordt als sergeant-vlieger ingedeeld bij de Luchtstrijdkrachten.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Na aankomst wordt hij gestationeerd op vliegbasis Tjililitan bij Batavia en verleent als vlieger luchtsteun bij Nederlandse operaties. Daarnaast is hij welzijnsofficier.

Op 26 januari 1949, tijdens zijn laatste vlucht voor terugkeer naar Nederland, komt Jan om het leven als hij met zijn Auster-toestel door revolutionaire militairen van de Siliwangidivisie uit de lucht wordt geschoten. Zowel Tjikoedan bij Kalidjati als de omgeving van Tasikmalaja, beide in West-Java, worden genoemd als overlijdensplaats. Jan is 23 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.