Jacobus Willemse

1921 - 1942

Jacobus wordt geboren op 4 oktober 1921 in Oosterhout. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn geostrategische ligging en natuurlijke oliebronnen is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen geworden om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Jacobus als kanonnier bij de artillerie ingezet bij de verdediging van het eiland Tarakan voor de kust van Borneo.

Vanwege de natuurlijke oliebronnen is dit eiland van essentieel strategisch belang geworden voor de Japanse oorlogsmachinerie en wordt op 11 januari 1942 aangevallen. Omdat de Nederlandse troepenmacht niet is opgewassen tegen het Japanse leger, gaat zij al snel over tot capitulatie. De kustbatterijen zijn hier echter niet van op de hoogte, omdat de telefoonlijnen zijn doorgesneden. Tot grote woede van de Japanners blijven zij doorvechten.

Nadat ook de kustbatterijen zich hebben overgegeven, nemen de Japanners op 19 januari wraak door 215 krijgsgevangen militairen aan boord van Japanse oorlogsschepen voor de kust te executeren en de lichamen overboord te gooien. Ook Jacobus wordt op deze wijze omgebracht. Hij is 20 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.