C. Verheijen

jhr. Charles Verheijen

1892 - 1941

Charles wordt geboren op 18 juli 1892 in ’s-Hertogenbosch. Gedreven door een grote passie voor paarden begint hij zijn militaire loopbaan in 1912 als cadet bij de cavalerie aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. In 1915, terwijl hij vanwege het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog is gemobiliseerd, legt hij in Tilburg de officierseed af aan Koningin Wilhelmina. Na het einde van zijn diensttijd verhuist hij naar Amersfoort en later naar Haarlem, waar hij rijinstructeur voor de cavalerie wordt. In deze periode neemt hij ook deel aan hippische evenementen en paardrenwedstrijden.

In 1923 wordt Charles benoemd tot ordonnansofficier van Wilhelmina en gaat vanaf dat moment onderdeel uitmaken van de Koninklijke hofhouding. Hij vergezelt en vertegenwoordigt de vorstin met name bij binnenlandse, openbare aangelegenheden en brengt het grootste deel van zijn diensttijd door op paleis Noordeinde en paleis Het Loo. In deze periode krijgt Charles het predicaat jonkheer en beweegt zich met zijn echtgenote Maria Theresia Smits, vrouwe van Oijen en hun vier kinderen,  in de kringen van de Haagse elite rondom het hof. Op dat moment wonen ze in Wassenaar.

In 1936 wordt Charles benoemd tot eerste stalmeester. Hij is zodoende verantwoordelijk voor het Koninklijk Staldepartment en alle aspecten rondom het vervoer van de Koninklijke familie, zowel bij officiële aangelegenheden als in de privésfeer. Jaarlijks hoogtepunt is voor Charles Prinsjesdag, maar ook tijdens staatsbezoeken, Wilhelmina’s regeringsjubileum en het huwelijk van Juliana en Bernhard vervult Charles een centrale rol in de organisatie.

Als op 10 mei 1940 het Duitse leger Nederland is binnengevallen, is Charles belast met de planning van de evacuatie van de Koninklijke familie en de opslag van de kostbaarheden van het Huis van Oranje. Samen met zijn zoon Charles junior wordt hij na de capitulatie door de Duitsers in gijzeling genomen als represaille voor de internering van Duitse staatsburgers in Nederlands-Indië. Samen met de rest van deze ‘Indische gijzelaars’ – een groep van enkele honderden prominente Nederlanders – wordt Charles gedeporteerd naar concentratiekamp Buchenwald. Zijn zoon wordt na enkele maanden vrijgelaten, maar Charles zelf blijft achter en wordt op enig moment ziek. Door de slechte leefomstandigheden in het gijzelaarskamp van Buchenwald verslechtert zijn toestand snel. Hij wordt met een longontsteking opgenomen in de Uniklinik in het naburige Jena, maar de geboden hulp mag dan niet meer baten. Hij overlijdt op 29 april 1941 op 48-jarige leeftijd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.