Jo Moonen (bron: fam. Moonen)

Jo Moonen

1930 - 1952

Jo wordt geboren op 22 juni 1930 in Vlijmen, als zoon van Gerardus Moonen Elisabeth Coense. Na de lagere school gaat hij in een fabriek werken, maar dat gaat Jo, avontuurlijk aangelegde Jo gauw tegenstaan.

Op 25 juni 1950 valt communistisch Noord-Korea het prowesterse Zuid-Korea binnen; daarmee begint de Koreaoorlog. De Nederlandse regering wil zijn bijdrage in het conflict beperken tot maritieme ondersteuning, maar gaat onder Amerikaanse druk alsnog grondtroepen leveren. Jo meldt zich begin 1951 als een van 1670 vrijwilligers die als onderdeel van het regiment Van Heutsz worden uitgezonden.

Jo komt als vrijwilliger op bij de Koninklijke Landmacht op de Koning Willem I Kazerne in ’s-Hertogenbosch, maar van zijn vader krijgt hij geen toestemming om te gaan. “Ik teken niet voor de hel”, laat hij zijn zoon weten. In onmin neemt hij alsnog afscheid van thuis; hij zou in zijn diensttijd geen direct contact leggen met zijn familie. In plaats daarvan stuurt hij zijn brieven naar kennissen in Vlijmen die zijn ouders op de hoogte brengen van zijn tijd in Korea.

Direct na aankomst wordt Jo vanwege het dringende tekort van manschappen doorgezonden naar het front in Centraal-Korea. Daar raakt hij tijdens een patrouille in de omgeving van Chouwa onder onbekende omstandigheden vermist. Er wordt nooit meer iets van Jo vernomen; ook zijn lichaam is nooit teruggevonden. Als overlijdensdatum is 29 september 1952 opgegeven; hij is dan 22 jaar geworden.

Jo is echter niet vergeten. Hij staat genoemd op het namenmonument op de begraafplaats van de Verenigde Naties te Busan in Zuid-Korea. Ook op de voormalige Koning Willem I Kazerne in ’s-Hertogenbosch is zijn naam op het monument vereeuwigd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 10 augustus 2018

Tijdens zijn verblijf in Korea correspondeerde Jo met de familie v.d. Lee in Vlijmen. Hieronder een transcriptie van vermoedelijk zijn laatste brief.

1 aug. 1952 Ter Velden

Beste Fam. v.d. Lee,
Bij deze laat ik jullie weten dat het met mij goed gaat en ik hoop van jullie hetzelfde te mogen horen. Nou ik voel mij zo gezond als een visje hoor alleen wat moe van dat klimmen tegen de bergen op.
Maar zolang het maar moeheid is dan gaat het wel.
Het bevalt mij hier best maar toch zou ik wel eens kermis mee willen vieren in Vlijmen. Maar dat kan nu eenmaal niet dus dan doen we het volgend jaar maar eens dunnetjes over.
Want als het zo blijft dan zal het heus wel meevallen.
En dan lach ik in mijn vuisje een paar mooie centen verdient maar heus niet voor niets al maak ik dan ook niet zo gek veel mee dat wil nog niet zeggen dat het alles bij elkaar zo’n lolletje is.
En als ik weer terug ben ga ik de zaak eens anders bekijken. Ik weet nog helemaal niet wat ik van plan ben.
Als ik mag en ik kan een goede maat kan vinden ga ik netjes emigreren. Alleen ga ik in ieder geval niet. Daar ben ik geen jongen voor. Nieuws heb ik niet hier en dat beetje wat er is kan je toch wel lezen in de kranten.
Ik wens jullie allemaal veel plezier met Vlijmense kermis. Ik vier het hier wel in stilte, als ik de kans krijg.
Dat zal wel niet zijn denk ik, als het niet veranderd.
Ik ga maar weer eindigen want het valt niet mee om een brief vol te kletsen als je helemaal niets weet.

Nog vele hartelijke groeten voor jullie allemaal van Sold. J. Moonen
Tot schrijfs

Tot ziens
En ik hoop nog iets van jullie te horen
Daaaaaaag.

Eef van der Lee zei op 14 september 2019

Heeft iemand enig idee aan welke Familie van der Lee hij schreef ?

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 16 september 2019

Beste Eef, Frank van Doorn, die deze website normaal beheert, heeft een weekje vakantie. Ik zal hem vragen daarna te reageren op jouw vraag.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 24 september 2019

Dag Eef, van Jo's schoonzus begreep ik dat dit goede kennissen van de familie waren. De familie Van der Lee woonde op dat ogenblik in elk geval op Korte Heistraat 11 te Vlijmen. Misschien dat dit een aanknopingspunt is?

Eef van der Lee zei op 29 september 2021

Hoi Frank,

Het laatste bericht heb ik gemist. Maar het betreft inderdaad het gezin van mijn Opa die ook op de Voordijk woonde. Jo was een kameraad van mijn Oom Dorus en kwamen zo veel bij elkaar over de vloer.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.