Johannes de Vries

1901 - 1946

Johannes wordt geboren op 5 mei 1901 in Breda. Als kapitein dient hij bij de infanterie van het KNIL, maar het is onbekend hoe zijn militaire loopbaan er precies uit heeft gezien. Vermoedelijk is hij al in de jaren dertig naar Nederlands-Indië afgereisd, heeft hij deelgenomen aan de verdediging van de kolonie tegen de Japanners en heeft hij de rest van de oorlog in krijgsgevangenschap doorgebracht. In dat geval heeft hij de Japanse capitulatie en de bevrijding nog wel meegemaakt, maar is hij tegen die tijd ernstig verzwakt en nauwelijks nog geschikt geweest voor hernieuwde militaire inzet, ditmaal tegen de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Dit overkomt veel KNIL-militairen die ondanks vaak ernstige lichamelijk en geestelijke trauma’s vanuit krijgsgevangenschap rechtstreeks terug naar het front worden gezonden.

Johannes overlijdt op 4 januari 1946 onderweg terug naar Nederland aan boord van troepentransportschip MS Oranje. Vermoedelijk werd hij op dat moment gerepatrieerd vanwege de kritieke staat waarin hij zich na de jarenlange ontberingen in krijgsgevangenschap bevond. Johannes is 44 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.