Johannes Martens

1924 - 1945

Johannes wordt geboren op 19 oktober 1924 in Asten. Hij werkt als distributieambtenaar en zet zich tijdens de Duitse bezetting in voor het verzet als lid van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Daarvoor houdt hij zich met name bezig met de verspreiding van illegale bladen. Hiervoor wordt hij op 31 juli 1944 in Deurne gearresteerd door de Sicherheitsdienst (SD) en voor verhoor vastgehouden in achtereenvolgens café Van Lieshout en de politiekazerne in Deurne, waarna hij naar Eindhoven wordt gebracht. Via kamp Vught en Amersfoort wordt hij dat najaar naar de Duitse kampen getransporterd, waar hij uiteindelijk terechtkomt in Sandbostel, een buitenkamp van Neuengamme bij Hamburg.

De gevangenen worden er aan hun lot overgelaten in een met prikkeldraad omzoomd gedeelte van het kamp. Medio april 1945 breekt een opstand uit onder de Sovjetgevangenen in het kamp. De opstand wordt aanvankelijk door de bewakers met extreem geweld neergeslagen, met honderden doden tot gevolg, maar op 29 april zou het kamp door de Britten worden bevrijd. De bewakers zijn dan op de vlucht geslagen en hebben honderden gevangenen meegevoerd op dodenmars.

Johannes maakt de bevrijding nog wel mee, maar hij is tegen die tijd door de geleden ontberingen zo ver verzwakt, dat hij niet lang daarna op 6 mei 1945 bezwijkt. Johannes is 20 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.