Johannes van den Broek

1917 - 1940

Johannes wordt geboren op 19 februari 1917 in ’s-Hertogenbosch. Opgeroepen voor de dienstplicht, meldt hij zich voor dienst bij de Koninklijke Landmacht, waar hij met de rang van korporaal wordt ingezet bij de verdediging van Rotterdam. Hier sneuvelt hij op 10 mei 1940 op 23-jarige leeftijd. Johannes staat als vermist geregistreerd en heeft geen bekend graf. Mogelijk is hij begraven, maar was zijn lichaam zo zwaar verminkt dat hij niet werd herkend.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Moos Raaijmakers zei op 13 december 2017

Broek van den J.A. korporaal
Behoorde vermoedelijk [scenario De Leeuw] tot de groep militairen van het depot die in het Witte Huis geraakten in de ochtend van 10 mei o.l.v. de cadet-vaandrig de Boer. Is hier gesneuveld. Een andere mogelijkheid, vermoedelijk gezien zijn vermissing aannemelijker, is dat hij behoorde tot de groep onder sergeant 1e klas C. van der Velde, die met manschappen van 1-II DGT op de daken terecht kwam, waarbij enkele manschappen op het dak van het Maashotel sneuvelden en later in de brand (na deels instorten) zwaar verminkt of onvindbaar geraakten [scenario auteur].
Volgens onderzoekingen van De Leeuw is betrokken militair helemaal niet vermist maar geidentificeerd als de militair in het vijfde graf Onbekende Militair (sector P, rij 1, graf 5) op Crooswijk. De Leeuw stelt dit met documenten te kunnen onderbouwen, maar ving nul op het rekest bij de gemeente Rotterdam.
De korporaal heeft zodoende geen (bekend) graf en is daarom vermeld op het monument voor militairen zonder (bekend) graf op Ereveld Grebbeberg.
Bron: “Stichting Kennispunt Mei 1940 – A.M.A. Goossens”
Onderdeel: 2-II Depot Genietroepen

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.