J.M.P. van Oudheusden (bron: Oorlogsgravenstichting)

Johannes van Oudheusden

1906 - 1943

Johannes wordt geboren op 10 januari 1906 in Tilburg. Als dienstplichtig soldaat ziekenverpleger wordt hij geplaatst bij de hospitaalsoldaten. Hij gaat in 1927 met groot verlof, maar wordt in 1936 voor herhaling opnieuw opgeroepen bij de hospitaalsoldaten. In 1938 wordt hij bij de Geneeskundige Troepen ingedeeld.

Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Johannes voor werkelijke dienst opnieuw onder de wapenen geroepen. In 1940 volgt zijn bevordering tot korporaal, ingedeeld bij de luchtdoelartillerie nabij vliegveld Ypenburg.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische punten verderop in Holland in te nemen en de Nederlanders zo tot snelle overgave te dwingen. Een van de gekozen doelen is vliegveld Ypenburg, dat diezelfde dag wordt ingenomen. In de gevechten die daarop volgen in een poging de Duitsers te verdrijven, vallen veel gewonden die middenin in het vuurgevecht blijven liggen. Met enorm gevaar voor eigen leven begeeft Johannes zich keer op keer in de vuurlinie om gewonden te verzorgen. Hij wordt meerdere malen getroffen door Duitse kogels, maar weet de Duitsers te bewegen niet op een noodhospitaal vol gewonden te schieten.

Johannes is ernstig gewond geraakt, maar overleeft het gevecht en verlaat na de capitulatie op 15 mei 1940 militaire dienst. Hij blijft nog enkele jaren rondlopen met de verwondingen die hem uiteindelijk fataal worden. Johannes overlijdt op 20 februari 1943 in zijn woonplaats Tilburg, op 37-jarige leeftijd. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen en wordt voor zijn betoonde moed postuum benoemd tot Ridder 4e Klasse in de Militaire Willems Orde. Sinds 1979 draagt het voormalige Marine Opleidingskamp in Hilversum zijn naam Korporaal Van Oudheusdenkazerne.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.