Johannes Witkamp

1910 - 1942

Johannes wordt geboren op 8 oktober 1910 in Roosendaal als zoon van Antonius Witkamp en Anna van der Werf en werkt als machinist op de koopvaardijvloot. Op 6 juni 1940 legt de Nederlandse regering vanuit Londen vaarplicht op aan de bemanning van de koopvaardijschepen. Vanaf dat moment worden zij als militair beschouwd en ingezet voor de oorlogsvoering; het gaat om ongeveer 12.000 opvarenden op 850 schepen.

In het voorjaar van 1942 dient Johannes in Nederlands-Indiƫ aan boord van de motortanker Augustina van de Nederlandsch-Indische Tankstoomboot Maatschappij. Op 1 maart wordt het schip door de Japanse torpedobootjager Harukaze onderschept. De bemanning brengt het schip daarop opzettelijk tot zinken en vlucht de reddingssloepen in. Ze weten zich echter niet in veiligheid te brengen; vanaf het Japanse schip worden de drenkelingen met mitrailleurs onder vuur genomen. Van de 42 bemanningsleden komen 39 om in deze moordpartij op zee, onder wie Johannes. Hij is 31 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.