Joop Bakker

1921 - 1944

Joop wordt op 27 september 1921 geboren in Magelang op Java en woont in Breda waar hij werkt als automonteur. Op 4 september 1944 meldt hij zich met zes vrijwilligers in het huis van boswachter Neefs op de Vloeiweide bij Rijsbergen. Daar wordt, als het geallieerde geschut vlak over de grens in België al goed hoorbaar is, onder leiding van Paul Windhausen uit Breda een tijdelijke radiopost opgezet om de optrekkende bevrijders te ondersteunen. Ook wordt er een afwerpterrein aangewezen waar geallieerde vliegtuigen wapens en materiaal kunnen droppen. Met uiteindelijk in totaal nog vijftien anderen vormt Joop een bewakingsploeg van dit terrein die ook in de omgeving patrouille loopt. De groep is maar licht bewapend, in de verwachting dat de geallieerden al over enkele uren zouden arriveren.

Juist op dat ogenblik stokt de geallieerde opmars. De aanvoerroutes zijn te lang geworden en de troepen uitgeput. In de streek rond de Vloeiweide wordt het met de dag gevaarlijker door grote concentraties Duitsers die eerder voor de geallieerden waren weggetrokken en nu standhouden.

Uiteindelijk wordt de radiopost ontdekt en volgt op 4 oktober 1944 een inval in de boswachterswoning. Bij de overval komen vier leden van de familie Neefs en vijf leden van de Ordedienst om het leven, onder wie Paul Windhausen. Joop overleeft de inval, maar wordt gevangengenomen en met zeven metgezellen naar de Schietheide in het Mastbos bij Ginneken afgevoerd. Daar worden ze op 5 oktober gezamenlijk geëxecuteerd. Joop is 23 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.