Marinus Bakker

1900 - 1942

Marinus wordt op 2 juni 1900 geboren in Almkerk en woont in Zeist. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij als kapitein wordt ingedeeld bij de veldartillerie.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Marinus wordt ten tijde van de Japanse inval ingezet bij de verdediging van het eiland Tarakan voor de oostkust van Borneo. Tarakan is klein en moerasachtig, maar door de aanwezige oliebronnen van grote strategische waarde.

Het Japanse leger loopt tegen onverwacht fel verzet van het Nederlandse garnizoen op het eiland; er ontbrandt een tweedaagse veldslag op 11 en 12 januari 1942 die door de superieure Japanse vuurkracht eindigt in overwinning voor de bezetter. Marinus sneuvelt op de tweede dag van het vuurgevecht Tarakan, op 41-jarige leeftijd, maar de Nederlandse troepen weten nog een groot deel van de raffinaderijen onklaar te maken voordat deze in Japanse handen vallen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.