Helm van Jan Balduk, gevonden bij plaats van voorval - 1 (bron: L. Barendregt)

Jan Balduk

1909 - 1940

Jan Balduk wordt op 11 april 1909 geboren in het Gelderse Didam. Rond 1935 komt hij vanwege de crisis naar Noord-Brabant om daar werk te vinden als boerenknecht in Duizel. Hier leert hij Jo Bakkers kennen met wie hij zich verloofd. In 1939 worden alle voormalige soldaten als reservisten gemobiliseerd; ook Jan wordt opgeroepen en gaat bij de infanterie te Vreeswijk. Het paar besluit tijdens verlof te trouwen en gaat vervolgens in Hoogeloon wonen.

Als op 10 mei 1940 de oorlog uitbreekt, verhuist zijn compagnie naar de Lek in de Hollandse Waterlinie. Op de plaats waar Jan is geplaatst, blijven de oorlogshandelingen beperkt. Vier dagen later besluit de Nederlandse regering te capituleren. Zodra dit bericht de Nederlandse soldaten bereikt, gaat een van hen volledig door het lint en verschanst zich op de Diefdijk van waar hij schiet op alles dat beweegt, zeggende dat iedereen die hem nadert, een landverrader is.

Op 14 mei 1940 besluiten de sergeanten Migchelbrink en Louis van der Hoeven hem te overmeesteren en tot bedaren te brengen. Terwijl ze langs de dijk sluipen, opent de soldaat op hen het vuur. Louis wordt dan dodelijk getroffen. Migchelbrink keert terug en vraagt om een vrijwilliger om een tweede poging te ondernemen. Jan meldt zich met de woorden: “De man die Louis heeft neergeschoten, neem ik voor mijn rekening.”

Langs de dijk sluipen ze in de richting van de geweerschoten. Totaal onverwacht wordt Jan dan plots doorzeefd met kogels in zijn hoofd en borst. Een van de kogels doorboort de foto van zijn pasgetrouwde vrouw die hij bij zich draagt. Jan overlijdt ter plekke op 31-jarige leeftijd en laat een diepbedroefde weduwe achter die niet meer zou hertrouwen. Ze heeft nooit kunnen verwerken dat haar man door een Nederlandse soldaat is gedood.

In de Mariakapel van Hoogeloon is een glas-in-lood-raam aangebracht ter nagedachtenis.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

A.Bles zei op 4 mei 2019

ik heb vanavond in Hoogeloon de herdenking meegemaakt van Jan Balduk heel indrukwekkend
mijn vader kwam ook uit Gelderland (Well)

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 20 mei 2019

Dag A. Bles, nog bedankt voor uw reactie. In september wordt in Waalre de provinciale dodenherdenking voor de Brabantse gesneuvelden gehouden. Ook dan zal Jan Balduk te midden van zijn kameraden worden herinnerd.

Peter Teunissen zei op 3 december 2022

Sinds kort weet ik dat Jan Balduk familie is. Inmiddels nummer 3 die op de Grebbeberg ligt. Evert Wilhelmus Hoksbergen (eigen boek) en Sijmen Verhoef (lopend onderzoek) zijn achterneven. Indrukwekkend stukje geschiedenis. R.I.P.

BHIC Hilde Jansma zei op 5 december 2022

Inderdaad zeer indrukwekkend, zeker als er sprake is van een familieband. Bedankt voor het delen, Peter.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.