A.H. van Balen (bron: Oorlogsgravenstichting)

Antonius van Balen

1916 - 1945

Antonius wordt op 30 maart 1916 geboren in ’s-Hertogenbosch als zoon van Henricus van Balen en Gerarda van Kilsdonk. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië. Hij bekleedt de rang van sergeant bij de genietroepen, maar over zijn precieze dienstverband is niets bekend. Vermoedelijk wordt ook Antonius na de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942 door de Japanners in krijgsgevangenschap afgevoerd. In dat geval is hij vermoedelijk ook als dwangarbeider naar het vasteland van Zuidoost-Azië getransporteerd voor werk aan de Birma-spoorlijn, of naar de kampen in Japan zelf.

Op 21 november 1945 overlijdt Antonius in Batavia, twee maanden na het begin van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Naar alle waarschijnlijkheid heeft Antonius de kampen weliswaar overleefd, maar zijn de jarenlange ontberingen en mishandelingen hem alsnog fataal geworden. Antonius is 29 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta. Hij laat een weduwe met een zoon achter.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.