J.C.M. Kerstiëns (bron: Oorlogsgravenstichting)

Joop Kerstiëns

1919 - 1946

Joop wordt geboren op 16 maart 1919 in Tilburg, waar hij de HBS-B-opleiding aan het Sint-Odulphuslyceum doorloopt. In 1940 begint hij aan zijn studie in Wageningen waar hij ook voorzitter wordt van de Katholieke Studenten Vereniging. Als dat voorjaar de oorlogsdreiging voor Nederland toeneemt, gaat Joop in dienst en wordt ingezet bij de landsverdediging. Na de Duitse inval wordt hij krijgsgevangen genomen en vastgehouden in Mainz, totdat Hitler de Nederlandse militairen gratie verleent en laat terugkeren in de Nederlandse burgermaatschappij.

Joop gaat zich vanaf dat moment inzetten voor het verzet. Eenmaal terug in Wageningen sluit hij zich aan bij de Ordedienst (OD). Na de roof van het bevolkingsregister in Wageningen in januari 1943 wordt Joop met een grote groep medestudenten als vergeldingsmaatregel gearresteerd en gevangengezet in de kampen van Amersfoort en Vught. Nadat hij uit Vught ontslagen is, besluit Joop uit te wijken naar het Verenigd Koninkrijk. Na een lange tocht weet hij via België, Frankrijk en Spanje Gibraltar te bereiken, van waaruit hij de oversteek maakt naar Engeland. Daar meldt hij zich als vrijwilliger bij het KNIL en wordt met de rang van 1e luitenant ingedeeld bij de reservetroepen.

Als Joop in Nederlands-Indië aankomt, is het strijdtoneel drastisch veranderd. Na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 nemen de Nederlandse militairen het op tegen de Indonesische revolutionairen die twee dagen later de onafhankelijkheid hebben verklaard. Vooral in de eerste maanden van de Bersiap-periode heerst chaos in de archipel en worden met name buitenlanders – Nederlanders, Britten, Japanners en Chinezen – slachtoffer van extreem geweld.

Joop wordt naar de Oost gezonden als onderdeel van de troepenmacht die het geweld moet beteugelen en het Nederlandse gezag moet zien te herstellen. Hij komt uiteindelijk terecht in Bandjermasin op Borneo, waar hij op 21 maart 1946 tijdens patrouille sneuvelt. Joop is 27 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.