J.A.H. Olijhoek (bron: Oorlogsgravenstichting)

Jos Olijhoek

1919 - 1940

Jos wordt geboren op 21 februari 1919 in ’s-Hertogenbosch. Nadat hij in 1936 zijn priesteropleiding aan het kleinseminarie van M.S.C. te Velsen-Driehuis heeft beëindigd, volgt Jos de onderwijzersopleiding in Beverwijk, waar hij in 1939 de akte voor het lager onderwijs haalt. Hij verwacht echter niet voor de klas te zullen staan.

Jos heeft een fatalistische inslag. Als in 1939 de oorlogsdreiging in Europa toeneemt, voorspelt hij al tegenover zijn klasgenoten dat Nederland er deze keer niet mee weg zou komen. Hij houdt er zelfs al ernstig rekening mee dat hij het niet levend van af zal brengen.

Als hij in september 1939 als dienstplichtig soldaat wordt gemobiliseerd, wordt hij gelegerd in Leiden bij de depottroepen. Iedere zondag bezoekt hij de kerk om in het koor mee te zingen. Bij het Leidse echtpaar Van Helmond komt hij vaak op de koffie, om even weg te zijn uit de kazerne. Op de suggestie van het echtpaar om met een leuk buurmeisje op stap te gaan, antwoordt hij dat hij voor haar bestwil geen verkering wil. “Ze zou toch alleen maar om mij treuren.” Ook tegenover zijn vader is Jos uitgesproken somber over de toekomst. Zijn vader verwacht niet dat Hitler Nederland zal aanvallen, omdat Nederland net als in 1914 neutraal wil blijven. Jos is er niet van overtuigd. Als hij voor de laatste keer zijn ouderlijk huis verlaat om naar Leiden terug te keren, neemt hij van zijn hele familie afscheid. Hij weet dat hij ze niet meer terug zal zien.

Helaas krijgt hij gelijk als in de vroege ochtend van 10 mei 1940 het Duitse leger binnenvalt. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om strategische punten verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle overgave te dwingen. Een van de uitgezochte doelen is het vliegveld Valkenburg dat diezelfde ochtend door parachutisten wordt ingenomen.

Jos wordt kort na de eerste landingen met zijn eenheid vanuit Leiden richting Katwijk aan Zee gezonden om de Duitsers te verdrijven van vliegveld Valkenburg. Diezelfde ochtend, kort na zevenen, wordt hij door een Duitse parachutist neergeschoten; de fatale kogel treft hem vlak boven het hart. Een jonge EHBO’ster ziet het gebeuren en sleept hem door de tuindeuren van haar nabijgelegen huis naar binnen. Jos draait nog kort afwezig met zijn ogen en overlijdt onmiddellijk daarna, 21 jaar oud. Hij vindt zijn laatste rustplaats op de militaire begraafplaats in Valkenburg.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.