A.A. van der Bruggen (bron: M. Raaijmakers)

Jos van der Bruggen

1919 - 1940

Op 25 september 1919 wordt Jos geboren in Cromvoirt als tweede kind en oudste zoon van landbouwer Lambertus van der Bruggen en Johanna van Hal. Hij groeit in Cromvoirt op met nog twee zussen en twee broers en is net als zijn vader vermoedelijk werkzaam als landbouwer.

Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk toeneemt, wordt Jos als dienstplichtig soldaat onder de wapenen geroepen en ingedeeld bij het 1-17 Grensbataljon, dat als onderdeel van de Maaslinie posities inneemt langs de rivier ten noorden van Roermond. Jos bemant daar een semipermanente opstelling (SPO) bij kazemat G-25 in Horn, ter bewaking van de weg van Roermond naar Weert.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger binnen, waarna het langs de Maas op verschillende plaatsen tot heftige beschietingen komt. Om tien uur in de ochtend zet de Duitse infanterie de aanval in rondom de gesprongen Maasbrug; de artillerie neemt de kazematten dan zwaar onder vuur. Zes soldaten vinden de dood als enkele voltreffers inslaan op de loopgraaf van kazemat G-25. Een van hen is Jos, 20 jaar oud. Ook de soldaten Gerrit Jansen uit Kaatsheuvel en Gort Pas uit Borkel en Schaft komen bij deze beschieting om het leven.

Jos wordt thuis in Cromvoirt begraven op de rooms-katholieke begraafplaats.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Hanny vd Boogaard zei op 11 januari 2018

Hij is een zoon van: Lambertus van der Bruggen en Johanna van Hal.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 11 januari 2018

Ondanks mijn late reactie nog heel bedankt voor de link, Moos!

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 11 januari 2018

Bedankt voor de aanvulling, Hanny.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.