Josephus Merkelbach

1919 - 1943

Josephus wordt geboren op 1 maart 1919 in Zeelst bij Veldhoven en woont in Oisterwijk, waar hij tot zijn diensttijd werkt als smid. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL, waar hij als brigadier (Europees korporaal) wordt ingedeeld bij de genietroepen van de infanterie. Hij vertrekt naar Nederlands-Indië en vestigt zich in Tjimahi, een voorstand van Bandoeng op Java.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Josephus onder de wapenen geroepen en ingezet bij de verdediging van Bandoeng, als onderdeel van de stafcompagnie van zijn regiment.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Als het KNIL zich op 8 maart 1942 overgeeft, wordt Josephus in Tjimahi krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar de kampen. Hij komt terecht in een van de kampen van Soerabaja, waar hij onder toeziend oog van de Japanse en Koreaanse bewakers dwangarbeid moet verrichten.

Op 3 januari 1943 wordt Josephus in Soerabaja doodgeschoten, nadat hij daar heeft geprobeerd uit te kamp te ontsnappen. Hij is 24 jaar geworden en is vermoedelijk ter plaatse begraven.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.