Jozef Koenraads

1914 - 1940

Jozef wordt geboren op 14 mei 1914 in Antwerpen en woont in Breda. Als dienstplichtige komt hij op bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij het 3-3 Grensbataljon. Als in het voorjaar van 1940 ook voor Nederland de oorlogsdreiging toeneemt, wordt Jozef ingezet voor de verdediging van de vestiging Holland.

Als op 10 mei 1940 het Duitse leger Nederland binnenvalt, vliegt de Luftwaffe vooruit met luchtlandingstroepen die strategische punten in Zuid-Holland moesten veiligstellen en zo Nederland tot een snelle capitulatie dwingen. Een van de veroverde punten vormt de brug bij Barendrecht die de volgende dag door de Nederlanders wordt aangevallen om de Duitsers te verdrijven. Bij deze gevechten loopt Jozef dodelijk hoofdletsel op waar hij diezelfde dag, 11 mei, in Heinenoord aan bezwijkt. Jozef is 25 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op Militair ereveld Grebbeberg.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.