Karel Loomans

1906 - 1940

Karel wordt geboren op 5 maart 1906 in Asten. Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Karel als dienstplichtige onder de wapenen geroepen en als soldaat ingedeeld bij het Regiment Wielrijders. Begin mei 1940 wordt hij ingezet bij de verdediging van de Vesting Holland.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de troepenmacht uit om verderop in Holland strategische punten met luchtlandingstroepen in te nemen en de Nederlandse regering zo tot een snelle overgave te dwingen.

Op 12 mei sneuvelt Karel als de Nederlandse troepenconcentratie waar hij deel van uitmaakt door de Duitsers wordt gebombardeerd bij de brug in Alblasserdam. Karel is 34 jaar geworden en laat een weduwe met jonge kinderen achter. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Stichting Fort… zei op 14 februari 2018

De dienstplichtig soldaat Karel Loomans werd op 4 oktober 1926 ingelijfd als gewoon dienstplichtige van de lichting 1926 bij het 2e Regiment Infanterie. Op 19 oktober 1926 werd hij overgeplaatst naar het Regiment Wielrijders en bij de reorganisatie daarvan op 1 maart 1939 werd hij geplaatst bij het 1e Regiment Wielrijders. Op 29 augustus 1939 werd hij gemobiliseerd.

Tijdens de vijfdaagse oorlog van mei 1940 diende hij bij de 3e Compagnie van II-1RW. Hij sneuvelde op 12 mei 1940 op 34-jarige leeftijd tijdens een bombardement in Alblasserdam. Hij liet een weduwe na, die later is hertrouwd.
Hij werd begraven op de algemene begraafplaats te Alblasserdam en later herbegraven op de R.K. begraafplaats te Asten. Tenslotte werd hij herbegraven op het militair Ereveld 'Grebberberg' te Rhenen op welk graf door de Oorlogsgravenstichting een staande steen is geplaatst.
Posthuum werd aan hem het Oorlogsherinneringskruis met de gesp voor bijzondere krijgsverrichtingen 'Nederland Mei 1940' verleend (Nr. P. 1131 d.d. 6-10-1948).

Zijn naam wordt vermeld op het Gedenkmonument voor gesneuvelde Wielrijders op de Isabellakazerne te Vught.

Bron: L.P.J. Knoops. De Militaire Wielrijders. Het ontstaan en verdwijnen van twee roemruchte regimenten. Heeswijk, 1995. Blz. 95.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 15 februari 2018

Hartelijk dank voor de achtergrondinformatie over Karel Loomans!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.