Kees Schraven (bron: C. Schraven)

Kees Schraven

1918 - 1945

Kees wordt geboren op 17 april 1918 in Princenhage als zoon van Marinus Schraven en Barbara de Graaf. In 1942 trouwt Kees met Anna Rijvers; hij houdt op dat moment een café in Princenhage.

Ten tijde van de Duitse bezetting zou Kees zich bezig hebben gehouden met illegale activiteiten, maar wat hij precies deed voor de ondergrondse, is niet duidelijk. Hij wordt in elk geval verraden en op 26 augustust 1944 door de Duitsers gearresteerd. Hem wordt ook werkweigering voor de Arbeitseinsatz (de verplichte tewerkstelling in Duitsland) ten laste gelegd, waarop Kees wordt afgevoerd naar kamp Amersfoort. Op 10 september volgt deportatie naar Duitsland, waar hij terechtkomt in concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg.

Onder erbarmelijke omstandigheden wordt hij daar aan het werk gezet in de kleiputten en de baksteenfabriek. Kees moet er lange dagen van zeer zwaar werk verrichten op rantsoenen die niet alleen volstrekt ontoereikend, maar ook nauwelijks eetbaar zijn. Onderdak, kleding en medische zorg schieten schromelijk tekort. Ondertussen staat hij bloot aan zware mishandelingen en besmettelijke ziektes.

Vanuit Neuengamme wordt Kees overgebracht naar het buitenkamp in Meppen-Versen, dichtbij de Nederlandse grens, waar hij opnieuw aan het werk wordt gezet in de kleiputten en turfvelden. Uiteindelijk wordt Kees, dan al ernstig verzwakt door de ontberingen, overgebracht naar het buitenkamp in Sandbostel. Op 7 april 1945 bezwijkt hij daar aan de gevolgen van uitputting, ondervoeding en ziekte. Kees is 26 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

M.BRaspennincx zei op 9 september 2019

Verschrikkelijk om dit te lezen onmenselijk en toch gaat t gewoon door in deze wereld

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 13 september 2019

Dag M. Braspennicx, inderdaad kun je er helemaal moedeloos van worden. Veel van de ellende die we met de Tweede Wereldoorlog associëren, gebeurt nog altijd.

Christian Schraven zei op 16 september 2019

Goede morgen
Het is idd verschrikkelijk wat al die mensen hebben moeten doorstaan hey
Vooral nu het verhaal van mijn opa helemaal boven water is komt het nog meer binnen hoor ...!!!

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 16 september 2019

@ Christian Schraven. Dat kan ik me voorstellen. Komen er daarbij ook verhalen over uw opa bovendrijven?

Wat mensen elkaar kunnen aandoen is dan weer haast onvoorstelbaar!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.