Cornelis van den Tillaart (bron: H. Kerssens)

Kees van Tillaart

1915 - 1940

Cornelis wordt geboren op 27 juni 1915 in Sint-Michielsgestel als zoon van Lambertus van Tillaart en Anna Maria van der Staak. Het gezin woont tot 4 december 1930 op Halder, waarna ze verhuizen naar Blijndijk (Bleijendijk) in Vught.

Cornelis werkt als huisschilder en trouwt in 1937 met Wilhelmina van der Lee uit Vlijmen, met wie hij een dochter heeft. Cornelis woont met zijn gezin aan de Hoogstraat.

Als vanaf eind augustus 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland sterk lijkt toe te nemen, wordt Cornelis als dienstplichtig soldaat ingelijfd bij de Koninklijke Landmacht en ingedeeld bij de Wielrijders. Met zijn eenheid wordt hij als onderdeel van de verdediging van de Vesting Holland gelegerd in Dordrecht en omgeving.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle overgave te dwingen. Duitse parachutisten landen ook bij Hendrik-Ido-Ambacht om de nabijgelegen bruggen bij Alblasserdam en Dordrecht te bezetten.

In de vroege ochtend van 11 mei wordt Cornelis met 12 soldaten van zijn compagnie in ATOS-boten (houten vaartuigen van 6 meter lengte) ten zuiden van de brug bij Alblasserdam over de Noord gezet, om de Duitsers daar te ontzetten. Als de groep zich weer terugtrekt, laten ze Cornelis ongemerkt zwaargewond achter; zijn vermissing wordt pas later opgemerkt. Hij wordt door Duitse soldaten gevonden en naar de provisorische verbandplaats in Hendrik-Ido-Ambacht gebracht. De geboden hulp mag dan echter niet meer baten en Cornelis bezwijkt op 15 mei 1940 aan zijn eerdere verwondingen. Cornelis is 24 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats Waalhof in Hendrik-Ido-Ambacht. Hij wordt ook in zijn woonplaats Vught in herinnering gehouden op de herdenkingsplaquette voor de gevallenen van Vught, in de Lambertustoren.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Stichting Fort… zei op 14 februari 2018

Cornelis van Tillaart werd op 3 oktober 1935 ingelijfd als gewoon dienstplichtige van de lichting 1935 bij het Regiment Wielrijders en bij de reorganisatie daarvan op 1 maart 1939 werd hij geplaatst bij het 2e Regiment Wielrijders. Op 29 augustus 1939 werd hij gemobiliseerd.

Van beroep was hij huisschilder. Bij zijn overlijden liet hij een vrouw en drie dochtertjes na.

Posthuum werd aan hem het Oorlogsherdenkingskruis met de gesp voor bijzondere krijgsverrichtingen 'Nederland Mei 1940' verleend (Nr. P. 1730 d.d. 6-11-1948).

Zijn naam staat vermeld op het Gedenkmonument voor gesneuvelde Wielrijders op de Isabellakazerne te Vught.

Bron: L.P.J. Knoops. De Militaire Wielrijders. Het ontstaan en verdwijnen van twee roemruchte regimenten. Heeswijk, 1995. Blz. 120.

Profile picture for user Frank van Doorn
BHIC Frank van Doorn zei op 15 februari 2018

Bedankt voor de informatie over Cornelis van (den) Tillaart.

Bert van der Wulp zei op 30 mei 2019

Fam. van Cornelis van den Tillaart aanwezig bij de jaarlijkse herdenking te Hendrik Ido Ambacht op 4 mei 2019.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.