J.T. den Rooijen (bron: C. van Mastrigt, Heemkundekring De Willemstad)

Koos den Rooijen

1926 - 1948

Koos wordt geboren op 9 augustus 1926 als vierde van de zes kinderen van Gerrit den Rooijen en Coralia Herman, een katholieke familie in het overwegend protestantse Willemstad. Opgeroepen voor de dienstplicht, meldt hij zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht. Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt Koos voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. In Indië wordt hij als sergeant uiteindelijk ingedeeld bij een subsistentenbataljon, verantwoordelijk voor de repatriëring van troepenonderdelen en individuele  militairen. Zodra militairen in Nederlands-Indië worden voorbereid voor terugkeer naar Nederland, worden ze in dit tijdelijke bataljon overgeplaatst dat de demobilisatie, legering en verzorging regelde tot aan terugkeer in Nederland of het verlaten van de dienst.

Op 22 augustus 1948 wordt Koos op slag gedood als hij tijdens het schoonmaken zijn pistool laat afgaan. Hij is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederland ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.