Leendert wordt geboren op 14 september 1929 in Eethen en woont in het Zeeuwse Koudekerke. Als dienstplichtige komt hij op bij de Koninklijke Marine en wordt opgeleid tot marinier voor dienst in Nederlands-Indië. Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij daarheen uitgezonden om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag.
Op 27 december 1949 erkent Nederland met de Soevereiniteitsoverdracht formeel de onafhankelijkheid van Indonesië. Daarmee komt een einde aan ruim vier jaar conflict over de toekomst van de voormalige, Nederlandse kolonie. De repatriëring van de Nederlandse manschappen die daarmee begint, neemt nog het grootste deel van 1950 in beslag. In deze periode vallen echter nog sporadisch dodelijke slachtoffers door ziekte, ongelukken met materieel of achtergebleven hinderlagen, of bij het – in samenwerking met de republikeinen – neerslaan van de laatste verzetshaarden van islamitische strijdgroepen die zich niet aan de Nederlands-Indonesische verdragen gebonden voelen.
Leendert is een van de militairen die in de periode van de repatriëring om het leven komt. Hij overlijdt onder onbekende omstandigheden op 13 april 1950 in Surabaya. Vermoedelijk is hij daar in de haven bij een ongeval om het leven gekomen. Leendert is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.
Reacties
Graag plaatsen foto van Leendert Treffers, namens Wil de Kam-Treffers
m.v.g. Peter de Kam
Bedankt voor de foto, Peter. Ook Leendert wordt nu met een gezicht in de eregalerij herinnerd.
Gezien de datum vermoeden wij dat Leendert door een ongeval of ziekte om het leven is gekomen. Is daar bij de familie iets meer over bekend?
Reactie toevoegen