L.A.A. Carpaij (bron: Oorlogsgravenstichting)

Leo Carpaij

1905 - 1940

Leo wordt geboren op 17 september 1905 in Bergen op Zoom als oudste kind van manufacturier Johannes Carpaij en Maria Soffers. Na Leo volgen er nog tien kinderen, waarvan er drie op zeer jonge leeftijd komen te overlijden. Een precieze datum is niet bekend, maar in de loop van de jaren twintig of dertig verhuist hij naar Ginneken.

Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging in Nederland sterk toeneemt, wordt Leo onder de wapenen geroepen. Als dienstplichtig soldaat wordt hij ingedeeld bij het 2-I-3 Regiment Infanterie dat begin mei 1940 deel uitmaakt van de verdediging langs de Peel-Raamstelling. Hij behoort daar vermoedelijk tot de bezetting van kazemat S-537.

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. Die eerste oorlogsdag komt het bij Mill tot hevige gevechten, nadat de Duitsers over het spoor door de stelling zijn gebroken en achter de linie strijd voeren tegen de verdedigers.

Leo sneuvelt naar alle waarschijnlijkheid meteen die eerste oorlogsdag, in de onmiddellijke nabijheid van de kazemat. Daar wordt hij in elk geval op 14 mei gevonden; deze latere datum is dan ook vastgelegd als overlijdensdatum, maar 10 mei is het meest aannemelijk.

Leo is 34 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de rooms-katholieke begraafplaats in Ginneken.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.