Louis van Dorst

1914 - 1943

Louis wordt geboren op 4 maart 1914 in Oosterhout. Hij meldt zich voor militaire dienst bij het KNIL, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij de artillerie. Tijdens de Japanse inval vanaf december 1941 wordt hij ingezet bij de verdediging van de kolonie. Na de capitulatie van het KNIL op 8 maart 1942 wordt hij in krijgsgevangenschap afgevoerd. Samen met duizenden andere krijgsgevangenen wordt Louis naar het vasteland van Zuidoost-Azië gedeporteerd, waar hij als dwangarbeider wordt ingezet bij de aanleg van de Birma-spoorlijn. Hij komt terecht in het Birmese kamp Changarraya, op 114 kilometer van het Birmese einde van de lijn bij Thanbyuzayat. Het kamp bevindt zich op de Drie Pagoden-pas die de grens met Thailand markeert.

Op 14 december 1943 bezwijkt Louis daar aan ernstig voedselgebrek, ziekte en uitputting als gevolg van het extreem zware werk. Hij is 29 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Louis broeders zei op 18 februari 2023

Louis van dorst was mijn oom waar ik naar vernoemd ben (Laurentius) dus een broer van mijn moeder , werd niet veel over gepraat vroeger weet alleen dat hij als militair naar Indië ging en overleden aan de Birma spoorlijn, overigens nog een broer toon van dorst ook overleden in 1944 in meppen Duitsland , dus mijn oma en opa van dorst hebben twee zoons verloren in twee verschillende oorlogen …….

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 21 februari 2023

Wat een ongelofelijk verdriet moeten je opa en oma hebben gehad, Louis. Hartelijk dank voor het delen van jullie verhaal. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.