M. van der Pol-van der Linden (bron: Oorlogsgravenstichting)

Maria van der Pol-van der Linden

1901 - 1945

Maria wordt geboren op 28 september 1901 in Gameren. In 1926 huwt ze Willem van der Pol uit Utrecht en samen verhuizen ze na hun huwelijk naar Waalre. Daar gaat Maria aan het werk als verpleegster. Het kinderloze echtpaar is tijdens de Duitse bezetting actief voor de ondergrondse in de regio Eindhoven, Aalst en Heeze. Als ‘mevrouw Brant’ is ze aangesloten bij de verzetsgroep van de familie De Koning uit Heeze die onder andere neergeschoten geallieerde piloten over de grens helpt, onderduikers voorziet van onderdak, bonnen en voedsel en illegale bladen verspreidt.

Op 14 mei 1944 wordt de voltallige verzetsgroep rond de familie De Koning door de Sicherheitsdienst (SD) opgepakt tijdens een inval op hun boerderij in Het Huisven. Maria fietst op dat moment richting de boerderij met vermoedelijk een stapel illegale literatuur. Zodra ze ziet wat er aan de hand is, maakt ze zo snel mogelijk rechtsomkeert, maar een van de Duitse agenten heeft haar vermoedelijk toch gezien.

Op 26 mei wordt Maria door de SD thuis gearresteerd en weggevoerd naar de gevangenis in Scheveningen, het ‘Oranjehotel’. Daarna wordt ze via de SD-Polizeigefängnis in Haaren naar kamp Vught overgebracht.

Vanwege het naderen van de geallieerde troepenmacht gaat de SS op 5 september 1944 (‘Dolle Dinsdag’) over tot evacuatie van kamp Vught. De mannelijke gevangenen worden gedeporteerd naar Sachsenhausen; Maria met de vrouwen naar Ravensbrück. In het kamp worden de vrouwen onder erbarmelijke omstandigheden voor dwangarbeid ingezet, met name voor de Siemens-fabrieken, maar ook voor het maken van schoeisel en kleding voor de SS en het Duitse leger. Ook worden ze in de omgeving in de landbouw aan het werk gezet. De gevangenen lijden ernstig tekort aan voedsel en medische zorg en staan voortdurend bloot aan mishandelingen. Zij die het niet langer aankunnen, worden om het leven gebracht, of voor medische experimenten gebruikt.

Ook voor Maria zijn de ontberingen uiteindelijk te veel. Op 17 januari 1945 krijgt zij, ernstig verzwakt en uitgeput, een fatale dosis luminal toegediend. Ze is 43 jaar geworden. Postuum is haar de Amerikaanse Medal of Freedom toegekend. In Aalst houdt de Mevrouw Brantlaan de schuilnaam waarmee ze bekendstond in herinnering.

Voor haar echtgenoot Willem is de tragedie dan nog niet ten einde. Hij overleeft de oorlog en hertrouwt in 1956 met Cornelia de Lang met wie hij in Aalst gaat wonen. Op 24 februari 1959 komt zijn tweede vrouw, 29 jaar oud, om het leven als een straaljager van vliegveld Welschap neerstort op haar bungalow. Op 28 mei 1968 komt Willem zelf om het leven als zijn auto in Bodegraven tijdens een inhaalmanoeuvre van het talud raakt, een boom schampt en over de kop slaat.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Jan Kuijpers zei op 3 november 2020

Dank voor het bewaren van de herinnering.

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 4 november 2020

Hartelijk dank voor je reactie, Jan! Was Maria familie van jou of kende je haar misschien op een andere manier? We horen het graag als je nog meer over haar kunt vertellen. 

Jan Kuijpers zei op 10 november 2020

Mevr M. van der Pol - Van der Linden was de eerste echtgenote van mijn vroegere overbuurman. Heb vorige week een uitgebreide bijlage retour gezonden aan BHIC. Vriendelijke groet Jan Kuijpers

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 11 november 2020

Hartstikke mooi, Jan! Fijn dat je die informatie met ons wilt delen. Mijn collega's gaan er vast binnenkort mee aan de slag. Bedankt voor je bijdrage!

Dirk hakkert zei op 13 april 2022

Dit is een tante van mijn moeder de zus van mijn oma men sprak altijd over tante's en en dat ze in het verzet zat en (verraden zijn) en trost zijn dat er een straat naar haar is vernoemd

Profile picture for user Lisette Kuijper
BHIC Lisette Kuijper zei op 14 april 2022

Dat kan ik me heel goed voorstellen, Dirk! Hartelijk dank voor je reactie. Heel mooi dat het indrukwekkende verhaal van Maria bekend is gebleven in jouw familie en dat er over haar werd verteld. 

Petri Rijksen zei op 14 september 2022

Voor mijn opa Bernardus Beekmans uit Best
Gesneuveld aan de Maas
Hij heeft de ridder der militaire willem orde gekregen
Zijn naam staat ook op het gedenk teken in Waalre

Profile picture for user Mariët Bruggeman
BHIC Mariët Bruggeman zei op 15 september 2022

Bedankt voor je reactie Petri, wat mooi dat je je opa nog steeds herdenkt, ook op deze wijze.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.