Marinus Lambrechts

1915 - 1946

Marinus wordt geboren op 16 februari 1915 in Roosendaal. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij als korporaal-leerling-monteur wordt ingedeeld bij de Militaire Luchtvaart.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel veroverd. Op 8 maart 1942 capituleert het KNIL op Java, maar in de voorgaande maanden is al begonnen met de evacuatie van vliegtuigen, materieel en manschappen naar Australië. Ook Marinus wijkt uit en neemt vanuit Australië deel aan de oorlogsvoering tegen de Japanse bezetting.

Na de Japanse capitulatie wordt de Militaire Luchtvaart van het KNIL ingezet tegen de Indonesische revolutionairen. Marinus overlijdt op 29 augustus 1946 in het hospitaal in Brisbane aan een onbekende oorzaak. Hij is 31 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta. Hij laat een weduwe in Australië achter.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.