Marinus Lambrechts

1915 - 1946

Marinus wordt geboren op 16 februari 1915 in Roosendaal als oudste kind van Hendrikus Josephus Lambrechts en Maria Schrauwen. Hij tekent voor militaire dienst bij het KNIL en vertrekt naar Nederlands-Indië, waar hij als korporaal-leerling-monteur wordt ingedeeld bij de Militaire Luchtvaart.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de verovering van de Nederlandse kolonie voor de Japanners een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel veroverd. Op 8 maart 1942 capituleert het KNIL op Java en wordt Marinus in Bandoeng gevangen genomen. In januari 1943 wordt hij overgebracht naar Thailand, waarschijnlijk om dwangarbeid te verrichten aan de beruchte Birmaspoorweg. In september 1944 wordt hij overgeplaatst naar een krijgsgevangenenkamp bij Tokyo.

Kort na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 vertrekt hij naar Australië, waarheen in de maanden voorafgaand aan de Japanse inval de vliegtuigen, materieel en manschappen van het KNIL zijn geëvacueerd. Op 27 april 1946 trouwt hij in Brisbane met de Australische Elsie Joan Lee. Marinus overlijdt op 29 augustus 1946 in het hospitaal in Brisbane aan een hartkwaal die hij heeft opgelopen tijdens zijn krijgsgevangenschap. Hij is 31 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Menteng Pulo in Jakarta.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.