M. van Kaam (bron: Oorlogsgravenstichting)

Marinus van Kaam

1926 - 1949

Marinus wordt geboren op 21 februari 1926 in Made en woont in het Noord-Hollandse Zwanenburg. Als actieve sporter is hij lid van de Rooms-Katholieke Sportvereniging St. Pancratius in Sloten.

Als dienstplichtige komt hij in 1947 op bij de Koninklijke Landmacht, waar hij als soldaat wordt ingedeeld bij het 4e Garde Bataljon Regiment Jagers. Vanwege het losgebarsten geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om er de rust en het Nederlandse gezag te herstellen. Na een opleiding van enkele maanden vertrekt hij op 30 mei 1947 met de Johan de Witt naar de Oost, waar hij na een zeereis van een maand aankomt in Soerabaja op Java. Daar wordt Marinus met zijn eenheid ingezet voor zuiveringen, patrouilles en wachtdiensten in Oost-Java en op het naburige eiland Madoera. Tijdens de Eerste Politionele Actie komt slechts een klein gedeelte van het bataljon in actie; tijdens de Tweede Politionele Actie vallen de compagnieën van het Regiment Jagers langs de frontlijnen ter plekke in waar de bezetting te zwak wordt bevonden. Begin januari 1949 wordt het bataljon gelegerd in Madioen.

Op 7 maart 1949 komt Marinus in Tjaroeban, op korte afstand van Madioen, om het leven bij een ongeval. Hij is 23 jaar geworden en vindt, na tijdelijk in Madioen te zijn begraven, zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning te Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.