M.W. Spierings (bron: A. van den Elzen, P. van der Velden, Wel gestorven, niet vergeten)

Martien Spierings

1926 - 1948

Martien wordt geboren op 18 januari 1926 in Rosmalen. Als dienstplichtige komt hij op bij de Koninklijke Landmacht in Blerick, waar hij wordt ingedeeld bij het 4-11 Regiment Infanterie, opgericht in januari 1947.

Vanwege het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden om bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag.

Na een korte, algemene opleiding reist Martien op 5 februari 1947 met de Johan van Oldenbarnevelt af naar de Oost, waar hij na een maand op zee bij Batavia aan land gaat. Daar wordt hij aanvankelijk ingezet voor wachtdiensten bij onder andere het paleis van luitenant-gouverneur-generaal Huib van Mook en de woning van legercommandant S.H. Spoor. Ook loopt Martien wacht bij de gevangenissen Struiswijk en Glodok. In de daaropvolgende maanden wordt zijn bataljon gelegerd rond Tangerang, waar het gebied middels patrouillegangen en acties wordt gezuiverd. Vanaf april 1948 is Martien gelegerd in het gebied rond de stad Poerwokerto en in het grotere regentschap Banjoemas in Midden-Java.

Op 15 september 1948 sneuvelt Martien in Djelegong, tijdens het patrouille in het regentschap Banjoemas. Martien is 22 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Wil van den elzen zei op 12 september 2019

Denk met respect terug aan deze buurjongen

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.