Huub Speetjens (bron: Archief Gemert-Bakel)

Huub Speetjens

1918 - 1940

Huub wordt geboren op 30 november 1918 in Geertruidenberg en woont in het Zuid-Hollandse Rijswijk, waar hij banketbakker is. Als in het najaar van 1939 de oorlogsdreiging ook voor Nederland lijkt toe te nemen, wordt Huub als dienstplichtig soldaat gemobiliseerd en ingedeeld bij het Regiment Jagers. Hij wordt ingezet voor de verdediging van vliegveld Waalhaven bij Rotterdam.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de grondtroepen uit om met valschermjagers strategische doelen verderop in Holland in te nemen en Nederland zo tot een snelle capitulatie te dwingen. Een van de doelen is vliegveld Waalhaven.

Om vijf voor vier in de ochtend van die eerste oorlogsdag wordt het vliegveld door de Duitsers gebombardeerd, om een uur later door parachutisten te worden ingenomen. Bij het hevige gevecht dat dan plaatsvindt, vallen onder de Nederlandse verdedigers tientallen doden en gewonden. Huub is een van de slachtoffers die tijdens de gevechten om het leven komt. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats Crooswijk in Rotterdam.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Ger den Reijer zei op 20 april 2023

Misschien een kleine aanvulling: Peter werd Huub genoemd destijds. Deze tekst komt uit de biografie van mijn vader:
In de vroege ochtend van de 10e mei 1940, was het zover: Duitsland viel Nederland en Belgiƫ binnen. In Rotterdam werden
we meteen heftig geconfronteerd met de oorlogssituatie. Het vliegveld Waalhaven werd gebombardeerd en daar landden de eerste parachutisten. Een fenomeen waar niemand rekening mee had gehouden. Deze vroege ochtend sneuvelden daar de eerste militairen. Hieronder was Huub Speetjens, een neef van ons, dit was namelijk de zoon van oom Pierre. Huub was geboren 30-11-1918, dus werd slechts 21 jaar!

BHIC Hilde Jansma zei op 21 april 2023

Bedankt Ger voor de aanvulling. De roepnaam Huub komt dan vast van zijn tweede naam (Hubertus).

Vertelde jouw vader zelf ook nog weleens over deze neef en wat er met hem gebeurd is? Of heb je hier alleen iets over terug kunnen lezen in zijn biografie?

Profile picture for user Paul Huismans
BHIC Paul Huismans zei op 25 april 2023

Beste Ger, zoals je ziet hebben we zijn roepnaam aangepast en ook de foto met een aantal van zijn broers en een van zijn zussen toegevoegd.

Bedankt voor het insturen.

Huub Lausberg zei op 4 mei 2023

Huub Speetjens die bij mijn familie in de straat woonde, werkte in de crisisjaren voor de oorlog bij mijn vader (1902-1976) hij was toen zelfstandig bontwerker. Huub naaide de voeringen in de bontjassen. In de oorlog werden nog twee jongens in ons gezin geboren. Op 23 juni 1945 werd ik geboren het 11e kind mijn peter heette Henk. Maar mijn vader had mij aangegeven bij de burgelijkestand met de naam Hubertus vernoemd naar Huub Speetjens de jongeman die voor hem gewerkt had en veel te jong om het leven kwam.

Ger den Reijer zei op 5 mei 2023

Huub, bedankt voor de reactie. Wat een mooie manier van je vader om Huub Speetjesn te gedenken!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.