M.C. van Geel (bron: Archief Gemert-Bakel)

Martinus van Geel

1917 - 1942

Martinus wordt geboren op 5 augustus 1917 in Zevenbergen en woont in Den Helder. Hij dient bij de Koninklijke Marine als korporaal-geschutmaker aan boord van de torpedobootjager Hr. Ms. Isaac Sweers. Het schip wordt in november 1942 ingezet bij Operatie Torch, de geallieerde invasie van Frans-Algerije dat door het collaborerende Vichy-regime wordt bestuurd.

Op 13 november, om kwart over zes in de ochtend, vuurt de Duitse onderzeeër U 431 twee torpedo’s af op het schip. De eerste raakt de volle olietank; de tweede slaat direct onder de brug en de officiersmess in. Het schip vliegt in brand waardoor de munitievoorraden aan boord exploderen. Binnen een uur zinkt de Isaac Sweers, 55 mijl ten noordwesten van Algiers. De overlevenden worden door de Britse bewapende trawler HMS Loch Oskaig uit zee gered. Van de 194 opvarenden komen er 103 om het leven door verdrinking of in vlammenzee die door de brandende olie ontstaat. Onder hen bevindt zich korporaal Martinus. Hij is 25 jaar geworden.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.