Martinus Vriens

1918 - 1946

Martinus wordt geboren op 27 augustus 1918 in Bergen op Zoom en woont in Breda. Kort na het einde van de oorlog in Europa meldt hij zich bij de Geneeskundige Dienst en wordt als soldaat-ziekenverpleger ingedeeld bij het 7 (III) Bataljon Stoottroepen, dat in de zomer van 1945 in Vught wordt opgericht.

Twee dagen na de Japanse capitulatie van 15 augustus 1945 roepen Soekarno en Mohammed Hatta de onafhankelijkheid van Indonesië uit. Als niet lang daarna de Britten en Nederlanders aanstalten lijken te maken om het oude, koloniale gezag te herstellen, breekt de periode van de Bersiap (‘wees paraat’) aan waarin met name buitenlanders en tot vijand verklaarde Europese en Indische Nederlanders slachtoffer worden van geweld en vervolging.

Voor de vervulling van zijn dienstverband wordt Martinus naar Nederlands-Indië gezonden om de rust en het Nederlandse gezag in de archipel te herstellen. Met de Alcantara vertrekt hij, na verdere uitrusting te hebben ontvangen in het Engelse Wokingham, op 12 oktober 1945 naar Nederlands-Indië.

Admiraal Lord Mountbatten, opperbevelhebber van het geallieerde South East Asia Command (SEAC), heeft echter met ingang van 2 november 1945 een landingsverbod uitgevaardigd voor Nederlandse troepen op Java en Sumatra, zodat de Alcantara moet uitwijken naar Malakka aan de Maleise kust, waar ze op 11 november 1945 aankomen in kamp Dusun Tua. Met het landingsverbod willen de Britten voorkomen dat het conflict in de archipel escaleert tot een grootschalige oorlog waar zij met hun daar aanwezige troepenmacht in meegesleurd zouden worden. Het eiland Bangka voor de kust van Sumatra valt buiten de Britse blokkade, zodat Martinus’ eenheid daar op 10 februari 1946 kan debarkeren.

Enkele dagen later, op 14 februari, wordt Martinus in Pangkalpinang dodelijk getroffen door vijandelijk vuur, terwijl hij hulp verleent aan gewonde militairen. Hij is 27 jaar geworden en wordt voor zijn betoonde moed postuum onderscheiden met het Bronzen Kruis. Martinus vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.