J.J.A. Vriends (bron: Oorlogsgravenstichting)

Sjef Vriends

1918 - 1942

Sjef wordt geboren op 6 september 1918 in Roosendaal. Als matroos dient hij bij de Koninklijke Marine en bevindt zich tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië binnen te vallen. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging is de Nederlandse kolonie van wezenlijk belang geworden voor de Japanners om Oost-Azië te kunnen overheersen.

Tegen deze achtergrond wordt Sjef vermoedelijk ingezet bij de verdediging van het strategisch belangrijke eiland Tarakan voor de kust van Borneo dat vanwege zijn oliebronnen van immense strategische waarde is voor de Japanners. Het eiland wordt op 11 januari 1942 toneel van een felle strijd die eindigt in de Japanse verovering van het eiland. Een complete overwinning is het echter niet, vanwege de grootschalige sabotage die de verdedigers hebben gepleegd bij het ontruimen van de raffinaderijen.

Van Sjef is vastgelegd dat hij is overleden op 1 maart 1942 in Long Berang, diep in de binnenlanden van Borneo. Dit doet vermoeden dat Sjef zich na de strijd om het eiland met de laatste verdedigers heeft teruggetrokken om vanuit de achterlanden verzet te blijven bieden tegen de Japanners. Uiteindelijk is hij alsnog gesneuveld of als krijgsgevangene geëxecuteerd. Sjef is 23 jaar geworden en rust op een onbekende plaats in Indonesië.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.