Matheus de Bruijn (bron: Oorlogsgravenstichting)

Matheus de Bruijn

1929 - 1950

Matheus wordt geboren op 25 maart 1929 in Tilburg, waar hij als loopknecht werkt. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt voor vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag na het uitbreken van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.

In Indië wordt Matheus als soldaat ingedeeld bij de Leger Technische Dienst (LTD). De LTD verricht verricht belangrijk ondersteunend werk voor de Nederlandse troepen, zeker vanwege het grote tekort aan materieel. Ook is deze dienst belast met materiële inspectie, herstelwerkzaamheden te velde en het bergen van grotere voertuigen die niet verplaatst kunnen worden door de plaatselijke eenheden.

Op 27 december 1949 komt er met de Soevereiniteitsoverdracht een einde aan het conflict in Indië met Nederlands volledige erkenning van Indonesië als onafhankelijk land. Vanaf dat moment kan er begonnen worden met de repatriëring van de Nederlandse troepen. Hoewel de strijd dan dus voorbij is, vallen er nog regelmatig slachtoffers als gevolg van ziekte, eerder opgelopen verwondingen en ongelukken.

Zo komt ook Matheus op 20 januari 1950, nog geen maand na de Soevereiniteitsoverdracht, in het Javaanse Djember om het leven als gevolg van een ongeval. Hij is 20 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.