Max Behretz (bron: Joods Monument)

Max Behretz

1913 - 1942

Max wordt geboren op 22 januari 1913 in Roermond in een joodse familie van Duitse afkomst. Zijn ouders zijn in 1910 naar Nederland gekomen. Max groeit op in Roermond en blijft daar ook na zijn huwelijk wonen. Hij is radiotechnicus van beroep en lid van de Sociaal Democratische Arbeiderspartij, waar hij tot voorzitter wordt benoemd van de afdeling Roermond. Max ontpopt zich in deze periode ook als vredesactivist. Van Max is ook een woonadres in Eindhoven bekend, waar hij eind juni 1942 wordt gearresteerd vanwege zijn ondergrondse activiteiten en joodse achtergrond. Hij wordt echter niet rechtstreeks naar de kampen gestuurd, maar vanwege de aard van zijn verzetswerk door het hooggerechtshof veroordeeld. Via de gevangenis in Keulen komt hij in Berlijn terecht waar hij de doodstraf tegen zich hoort eisen. Op 24 september 1942 wordt Max, 29 jaar oud, in de Plötzensee-gevangenis onthoofd.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

oudesluijs zei op 13 juni 2018

zie ook Joodsmonument.nl.
Over Plötzensee zie o.a. mijn boek Plekken II, misschien toch een goed idee om jullie een exemplaar te geven?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.