V.H. Rutgers (bron: Oorlogsgravenstichting)

mr. Victor Rutgers

1877 - 1945

Victor wordt geboren op 16 december 1877 in ’s-Hertogenbosch, waar zijn vader dominee is. Hij is meester in de rechten en wordt, na in Amsterdam en Hilversum te hebben gewerkt als advocaat, in 1912 verkozen als Tweede Kamerlid van de Antirevolutionaire Partij (ARP), voor het district Hilversum. Drie jaar later wordt hij daarnaast benoemd tot burgemeester van de gemeente Boskoop. In 1919 volgt Victor Coenraad van der Voort van Zijp op als fractievoorzitter van de ARP en wordt gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland.

Na in 1925-1926 minister van Onderwijs te zijn geweest in het eerste kabinet-Colijn, wordt hij in 1928 aangesteld als hoogleraar rechtswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hiervan is hij in de periode 1933-1934 en opnieuw in 1940-1942 tevens rector.

Tijdens de bezettingsjaren stelt Victor zich fel anti-Duits op en wordt om die reden in het najaar van 1940 voor enige weken vastgezet. In april 1943 wordt hij tot begin september opnieuw vastgezet op verdenking van lidmaatschap van het Grootburgercomité.

Op 26 april 1944 onderneemt Victor een poging naar Engeland uit te wijken. Samen met onder andere prof. dr. Lourens Baas Becking vaart hij in een gammel bootje vanuit Klundert over het Hollands Diep, maar drijft af naar de Oosterschelde. Een Duitse patrouillevaartuig haalt hen daar van het water en arresteert de opvarenden. Victor en Lourens worden vervolgens tot twee jaar tuchthuis veroordeeld. Terwijl Lourens in Siegburg terechtkomt, wordt Victor naar de strafgevangenis van Bochum gezonden.

Net als in de kampen staan de gevangenen in de Duitse tuchthuizen en gevangenissen bloot aan verwaarlozing, ondervoeding en slechte behandeling. Zo bezwijkt ook Victor op 5 februari 1945 in Bochum aan de gevolgen van ernstige mishandeling. Hij is 67 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Amsterdam.

Naast zijn benoemingen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau wordt Victor ook postuum onderscheiden met het Verzetskruis. Victor was de vader van ARP-politica Jacqueline Rutgers en de oudere broer van Bram Rutgers, onder andere gouverneur van Suriname en in de jaren vijftig vicepresident van de Raad van State.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reacties

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.