N.J.D. Theuns (bron: Oorlogsgravenstichting)

Napoleon Theuns

1928 - 1949

Napoleon wordt geboren op 29 maart 1928 in Tilburg en woont in Hilversum. Als dienstplichtige komt hij in de zomer van 1948 op bij de Koninklijke Landmacht in Amersfoort en wordt als soldaat ingedeeld bij het 6e Bataljon Garde Regiment Grenadiers.

Wegens het losgebarsten revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd wordt hij voor de vervulling van zijn dienstverband naar Nederlands-Indië gezonden, om daar bij te dragen aan het herstel van de rust en het Nederlandse gezag. Op 30 juli 1948 vertrekt hij met de Zuiderkruis naar de Oost, waar hij na een zeereis van een kleine maand aankomt in de haven van Semarang op Java.

Napoleon wordt met zijn eenheid ingezet voor patrouilles en wachtdiensten in en rond Semarang. Tijdens de Tweede Politionele Actie van 19 december 1948 tot 5 januari 1949 neemt hij deel aan de operaties rond Wonosobo, Bandjarnegara en Poerwokerto in Midden-Java, waar het centrum van de republikeinse militaire macht is gevestigd. Ofschoon de Actie een tactisch succes is, is het revolutionaire leger allerminst verslagen. De guerrillastrijd brandt in alle hevigheid los en de Nederlandse militairen, die na de Actie een veel groter gebied moeten zien te beveiligen, worden zwaar onder druk gezet.

Napoleon is een van de slachtoffers van dit nieuw opgelaaide geweld. Hij sneuvelt op 12 april 1949 tijdens een patrouille in Bandjarsarardja. Hij is 21 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Candi in Semarang.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.