W.G. van Thiel (bron: Oorlogsgravenstichting)

Wolter van Thiel

1971 - 2015

Wolter wordt geboren op 31 augustus 1971 in Rijen. Hij is luitenant-kolonel-vlieger bij de Koninklijke Luchtmacht en dient bij het 300 squadron Defensie Helikopter Commando, gelegerd op Vliegbasis Gilze-Rijen. Voor de vervulling van zijn dienstverband wordt hij naar Mali uitgezonden.

In januari 2012 zijn daar de Toearegs van het noorden in opstand gekomen. Ze verklaren zichzelf in april onafhankelijk als de staat Azawad. Het conflict escaleert verder als in maart een militaire coup plaatsvindt in de hoofdstad Bamako en de Toearegs in gevecht raken met fundamentalistische moslimrebellen. Deze weten de macht te grijpen in het onafhankelijke noorden en openen de aanval op het zuiden van het land. Bamako roept de hulp in van zijn oud-koloniale machthebber Frankrijk, die in januari 2013 operatie Serval lanceert om de rebellen terug te dringen en de orde in het land te herstellen.

Op 1 juli 2013 gaat de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission Mali (MINUSMA) van de Verenigde Naties van start. Ook Nederland neemt deel aan deze missie, als voortzetting van hun eerdere bijdrage aan de interventie in het land. De Nederlandse bijdrage bestaat onder andere uit een inlichtingeneenheid op het missiehoofdkwartier en commando’s die als long range-verkenners in het noorden worden ingezet. Zulke commando-opdrachten worden door Wolter en het 300 squadron uitgevoerd.

Op 29 november 2015 komt hij echter in Bamako om het leven als gevolg van een natuurlijke doodsoorzaak. Wolter is 44 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op de gemeentelijke begraafplaats Rusthof in Amersfoort.

De wapenstilstand van 20 februari 2015 wordt beschouwd als het einde van de meest gewelddadige fase van de oorlog, maar van vrede is geen sprake. Voortdurende spanningen tussen de centrale regering, de Toearegs en islamitische rebellen houden het geweld op beperktere schaal in stand, met de voortdurende angst voor nieuwe escalatie.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.