Nico Sprangers (bron: Oorlogsgravenstichting)

Nico Sprangers

1896 - 1942

Nico wordt geboren op 27 februari 1896 in ’s-Hertogenbosch en woont in Nederlands-Indië, waar hij vermoedelijk werkt als planter. Hij trouwt met Marietje met wie hij een kind heeft.

Op 8 december 1941, een dag na de aanval op Pearl Harbor, verklaart de Nederlandse regering vanuit Londen Japan de oorlog. De Japanners grijpen dit aan om Nederlands-Indië direct binnen te vallen. Een verrassing is dit niet. Vanwege zijn natuurlijke oliebronnen en geostrategische ligging hebben de Japanners de Nederlandse kolonie al langer op het oog als een van de belangrijkste doelen om Oost-Azië te overheersen. Tegen deze achtergrond wordt Nico gemobiliseerd en als soldaat ingedeeld bij het XIV bataljon van het KNIL.

Na een veldtocht van drie maanden hebben de Japanners de belangrijkste strategische punten in de archipel ingenomen. Begin maart 1942 zijn de Japanners geland op Java en het hoofdkwartier van het KNIL wordt van Batavia verplaatst naar Bandoeng in het binnenland. De stad wordt tot het laatste ogenblik verdedigd, maar het slecht voorbereide KNIL, ernstig gehinderd door besluiteloosheid aan de top, maakt geen schijn van kans.

Nico sneuvelt op 7 maart 1942 in Radjamandala ten westen van Bandoeng, tijdens de gevechten rondom de stad, een dag voor de capitulatie. Hij is 46 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats in Bandung op het Nederlands ereveld Pandu.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reacties

Gerard van Zundert zei op 9 mei 2022

Info over Nico Srangers

BHIC Hilde Jansma zei op 10 mei 2022

Beste Gerard, wat bedoel je precies met je bericht? Ben je op zoek naar meer informatie over Nico Sprangers (en zo ja, wat wil je dan precies weten)? Of heb je juist zelf nog wat meer informatie over hem ter beschikking (zo ja, dan horen we het graag van je, zodat we daar dit artikel mee aan kunnen vullen)?

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.