L.J.J.M. Meuwese (bron: Oorlogsgravenstichting)

p. Ludovicus Meuwese

1912 - 1946

Ludovicus wordt geboren op 20 augustus 1912 in ’s-Hertogenbosch. Hij doorloopt het kleinseminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel om in september 1931 toe te treden tot de Congregatie van het Onbevlekt Hart van Maria, ook bekend als de Missionarissen van Scheut. In augustus 1937 volgt zijn priesterwijding en verbindt Ludovicus zich als leraar aan het missiecollege van de Scheutisten op Huize Sparrendaal in Vught. Tijdens de oorlogsjaren wijdt hij zich daar volledig aan de begeleiding van priesterstudenten en bereidt hij zich voor op het missiewerk in Nederlands-Indië dat hij na afloop van de oorlog zou beginnen. Op 1 juli 1941 volgt zijn benoeming tot prefect van het college.

Op 18 mei 1946 komt pater Ludovicus aan op de missie van Makassar op Celebes. Inmiddels is daar direct na het einde van de Japanse bezetting het revolutionaire geweld van de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd losgebarsten. Tegen deze achtergrond verbindt Ludovicus zich voor de geestelijke verzorging van de katholieke militairen als legeraalmoezenier aan de reservetroepen van de Koninklijke Marine. Daarbij wordt hem de rang van 2e luitenant-ter-zee toegekend.

Op 24 juni 1946, als pater Ludovicus nog geen anderhalve maand in Indië is, komt hij bij een noodlottig ongeval om het leven. Ludovicus is 33 jaar geworden en vindt zijn laatste rustplaats op het Nederlands ereveld Kembang Kuning in Surabaya.

Meer
Meer

Steek een kaarsje op

+opsteken
Meer

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

*Deze velden zijn niet verplicht en worden ook niet zichtbaar op deze website. Wij gaan vertrouwelijk om met uw e-mailadres en telefoonnummer.